donderdag 31 maart 2016

Het balspel

Door Bart XIII
Laatst woonde ik een interessante lezing bij van Bruno, een bewoner van cohousing HuisElf.
Hij had het op een bepaald  moment over een cohousing project dat veel verloop kende en uiteindelijk zijn activiteiten heeft moeten stopzetten (de naam ontsnapt me op dit moment jammer genoeg).

Het heeft even geduurd voor men wist wat het eigenlijke probleem was. Wat bleek... Mensen wilden verschillende dingen. Dit hoeft niet als een verrassing te komen maar dat doet het wel als blijkt dat al die verschillende dingen onder eenzelfde noemer vallen.

Bruno omschreef het als volgt: "Iedereen wilde een balspel,  maar sommigen wilden tafeltennis, anderen basket en weer anderen bowling."

Het is belangrijk dat je als individu in een groep weet wat je concrete wensen zijn, wat je wilt toegeven en waar je grenzen liggen. Dit is een kunst die in onze uiterst individualistische maatschappij verloren is gegaan. Het lijkt wel alsof er 2 soorten mensen zijn, brutale alleshebbers, en volgzame dutsjes...

Nochtans... geen democratische inspraak zonder persoonlijke kennis, zelfkritiek en verantwoordelijkheid voor je eigen behoeftes.

Ik hoop dat dit door de kinderen van cohousing, opgroeiend in een gemeenschap van in- en samenspraak al meer als vanzelfsprekend zal worden beschouwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten