maandag 3 oktober 2016

It takes a village to raise a child

Mijn vader was een fijn mens. Hij heeft me niet alleen een aantal nuttige zaken geleerd, maar ook veel wijsheid bijgebracht. Hij was, omdat hij in een fabriek onder een drieploegenstelsel werkte, echter ook regelmatig afwezig. Zo komt het, dat ik eerder door mijn moeder opgevoed ben, dan door ons vader.

Ik heb hem echter nooit als jonge ouder gekend. Ik ben op zijn 40 in zijn leven gekomen en persoonlijk denk ik dat ik daarom maar zelden iets van onstuimigheid bij hem heb waargenomen. (Dat beetje dat er dan ooit moet geweest zijn). Afgaand op het rolmodel dat hij mij voordeed -want zo leren jongens nu eenmaal het efficiëntst- was mijn leven voorbestemd om braaf dagelijks mijn job te doen, en tijdens mijn vrije tijd ofwel wat te klussen, ofwel achter een leeg glas bruine Leffe een dutje te doen voor tv.

Niks mis mee...

Er was... en hij is er tenslotte nog... echter ook zijn collega. Die ik hier R zal noemen om zijn "onschuld te beschermen". :-) R en ons vader waren goed bevriend.
R was een stuk jonger dan "ons voke" en daardoor ook heel wat dynamischer. Het feit dat hij op dat moment nog geen kinderen had, was daar uiteraard ook niet vreemd aan.
R ging op vakantie naar Turkije, toen de wegen daar nog niet platgereden waren.
Als R een keuken nodig had en zijn ding niet vond bij de handelaars, kocht hij een combinatiemachine en MDF-platen en maakte hij die gewoon zelf.
R reed met de motor en onderhield die ook zelf.
R kocht een bestelwagen en maakte er zelf een kampeerwagen van.
R roeide tegen de stroom in en was rebel zonder een karikatuur te zijn.

Alles wat R deed, ontlokte binnen in mij een langerekte WAAAAW!

Afgaande op het rolmodel dat HIJ mij voordeed -want zo leren jongens nu eenmaal het efficiëntst - was het leven 1 groot avontuur.

Ik maak er geen geheim van: als ik op een gegeven dag financieel risico ben beginnen nemen om een huis te verwerven, dan is dat omdat ik het R heb zien doen. Als ik nu met de motor rijd, dan is dat omdat R onverschrokken door weer en wind op 2 wielen balanceerde. R zocht zijn eigen weg en deed zijn eigen ding, en, bij het blonde haar van Linde, dat zal ik ook doen tot ik tussen zes planken gestoken word.

R kreeg 2 zonen.
De jongste had een ongelofelijke facinatie voor de zachtere grijsaard die mijn vader was. Een man die in de donkere bossen van de Ardennen de weg vond, naam en gebruik van bloemen en planten kende en sporen van wild kon lezen.

Heb je er eigenlijk al eens bij stil gestaan wie je het meeste beïnvloed heeft in het leven? Ik heb persoonlijk het gevoel dat mijn moeder en vader de krijtlijnen van mijn leven uitgezet hebben, maar dat het spelletje zelf door alle mensen uit mijn omgeving bepaald is geweest. Vrienden van mijn ouders... Familieleden... Buurtbewoners... 

It takes a village to raise a child...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten