zondag 10 april 2016

Cosessie 9/4

Gisteren was er weer een cosessie.

Voor de leken onder de lezers: een cosessie is een vergadering waarbij zo veel mogelijk leden van de cohousing bijeenkomen om beslissingen te nemen. Hoewel de opzet saai en droog mag lijken is dit soms nog reuze gezellig. Temeer daar de vergadering doorgaat in een lokale drankgelegenheid.

Hier worden plannen gesmeed, meningen naar voor gebracht, gestimuleerd of verdedigd en de koers van de komende maand(en) bepaald. 

Als buitenstaander zou je kunnen denken dat het hier wel eens mis kan lopen met de consensus, maar we hebben een aantal tools ter onzer beschikking:

  • Eerst en vooral is het niet zo dat twee verschillende meningen altijd lijnrecht tegenover elkaar staan.
  • Elk lid van cohousing heeft de intentie samen te werken. Dit betekent dat men altijd wel open staat voor een goed geargumenteerde en onderbouwde andere mening.
  • De positieve sfeer en het "wij gevoel" (gekweekt en onderhouden door de werkgroep "Groep") helpt de meer timide leden hun meningen toch naar buiten te brengen.
  • Niet iedereen heeft het gevoel dat zijn of haar mening over een onderwerp met vuur verdedigd moet worden. Mooi voorbeeld: Persoonlijk vind ik gevelbekleding veel minder belangrijk dan de mensen met een meer ontwikkeld gevoel voor esthetiek. (Dat is wel zo fijn voor mij... ik kan in een mooi gebouw wonen zonder het met mijn, euh... belabberd creatief inzicht, te bekladden.)
  • Bij gevoelige of belangrijke onderwerpen, wordt er een tour-de-table georganiseerd. Alle leden worden een voor een aan het woord gelaten en hun meningen worden samengevat. Al snel blijkt dan dat die allemaal niet zoveel uit elkaar liggen, of gecombineerd kunnen worden.
 Elke maand wordt er zo een vergadering georganiseerd. Het is een hoeksteen van de cohousing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten